3 sposoby na przyrządzenie szparagów
Szparagi to pyszne, sezonowe warzywa, które cieszą się zasłużoną popularnością. Z ich pomocą przyrządzić można dania pełne wiosennych smaków i aromatów. Czy znasz najlepsze przepisy na wyśmienite smakołyki z ich udziałem?
Szparagi w sosie holenderskim
Smażone szparagi z sosem holenderskim to nieśmiertelny klasyk. Przygotowanie tego dania wymaga odrobiny finezji i cierpliwości, ale na efekty warto jest poczekać!
Najważniejszym elementem jest przygotowanie samego sosu. Należy ubić żółtka z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu, aż uzyskają puszystą konsystencję Można robić to, trzymając miskę nad garnkiem z parującą wodą. Podczas tego procesu trzeba stopniowo dolewać do mieszanki roztopione, gorące masło. Efektem końcowym powinien być gęsty sos.
Same szparagi wystarczy gotować przez kilka minut w gorącej wodzie. Gdy będą gotowe, podajemy je od razu! Sosu holenderskiego nie można odgrzewać, a swój wyjątkowy smak zachowuje tylko w przypadku, gdy jest świeży.
Quiche ze szparagami
Quiche przygotowany z dodatkiem szparagów to świetna alternatywa dla pizzy. To pochodzące z Francji danie można przyrządzić przy pomocy rozmaitych składników, ale to właśnie te zielone warzywa zapewnią mu niesamowity wygląd i smak.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie spodu do quiche, to możesz zakupić gotowy. W przeciwnym wypadku możesz przygotować ciasto własnoręcznie, przy pomocy miksera – wystarczy ok. 250 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, jajko i odrobina soli. Szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 do 60 minut. Nasz spód gotowy!
Dodatki idealnie pasujące do quiche ze szparagami to ostre sery, takie jak np, parmezan lub cheddar. Dodadzą daniu charakteru, nie przyćmiewając głównego bohatera, czyli szparagów. Dobrze sprawdzi się również wędlina w postaci boczku lub dojrzewającej szynki. Jeśli jednak ktoś gustuje w delikatniejszych smakach, to powinien spróbować przygotować quiche ze szparagami i migdałami – te dwa składniki wyśmienicie ze sobą współgrają! Całość polecamy doprawić świeżymi ziołami, takimi jak np. tymianek.
Krem ze szparagów
Sposobów na przygotowanie zupy ze szparagów jest kilka. Te warzywa dobrze sprawdzają się w wywarach, nadając im charakterystyczny smak i kolor. Wiele przepisów na ich wykorzystanie w rozmaitych daniach znaleźć można na stronie www.kaufland.pl/przepisy/szparagi.html.
Do przyrządzenia kremu użyć można zarówno białych, jak i zielonych szparagów. W obu przypadkach warto oddzielić łodyżki od główek, ponieważ te drugie gotują się szybciej. Dobrym pomysłem jest też zachowanie kilku z nich do dekoracji. Jeśli po zmiksowaniu krem będzie zbyt rzadki, dodać można do niego śmietanki, sera lub ugotowanego ziemniaka.
Zupa szparagowa nabierze smaku dzięki doprawieniu gałką muszkatołową, migdałami lub startym parmezanem. Najlepiej smakuje podana w towarzystwie świeżych tostów ze smakową oliwą lub masłem.
Czy wiesz już, który z tych pomysłów wykorzystasz? Nie czekaj i stwórz w tym roku niezapomnianą ucztę ze szparagami w roli głównej!