Karczma Brzozowo.pl

Tworzymy Twoje pyszne wspomnienia

Bananowa krówka – jak przygotować ten przepyszny deser?

Dlaczego by nie połączyć masy korówkowej z bananami dodać do przepyszny biszkopt i krem, to moim zdaniem doskonałe połączenia do stworzenia przepysznego deseru.

Przepis na bananową krówkę

Do jego zrobienia bananowej krówki potrzebujemy:

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 140 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Masa śmietanowa:

  • śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 duże opakowanie herbatników (ok. 250 g)
  • 1 mała masa krówkowa w puszce (ok. 300 g)
  • 3 banany
  • odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Sposób przygotowania bananowej krówki

Zaczynamy swoją przygodę kulinarną od zrobienia biszkoptu, oddzielamy od siebie żółtka i białka. Do miski z białkami dodajemy odrobinę soli, miksujemy na wysokich obrotach do powstania sztywnej masy, następnie dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując, na koniec dodajemy żółtka, miksujemy do powstania jednolitej masy.

Teraz wsypujemy obydwa rodzaje mąki, która była przesiana przez sitko i mieszamy wszystko delikatnie za pomocą trzepaczki, bądź łyżki, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Masę biszkoptową przekładamy na blaszkę średniej wielkości najlepiej kwadratową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-25 minut, pozostawiamy biszkopt do ostygnięcia. Teraz zajmujmy się kremem budyniowym. W garnku gotujemy na małym ogniu pół litra mleka, zaś 250ml. miksujemy w osobnym naczyniu z cukrami, oraz sypkimi do kremu składnikami, mąką i żółtkami. Gdy nasze mleko w garnku będzie miało się już unosić dodajemy naszą masę, wszystko dalej mieszamy w garnku, po paru minutach gotowania na małym ogniu zrobi się nam się piękny gładki krem, pamiętajmy o jego mieszaniu. Teraz możemy go ściągnąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Zajmiemy się teraz bananami, które kroimy w grubsze paski, dodajemy troszkę soku z cytryny, aby nie straciły koloru. Teraz ucieramy miękkie masło, na biały puch dosłownie, po czym dodajemy stopniowo po łyżce naszej masy budyniowe, ciągle miksując, wszystko musi się ze sobą dobrze połączyć. Zaczynamy składanie naszego ciasta powoli, na nasz wystudzony biszkopt kładziemy najpierw, masę budyniową całą, wciskając do niej banany, następna warstwa to herbatniki na które nakładamy masę krówkowej około 3/4 puszki, następnie pokrywają kolejną warstwą herbatników. Teraz na szybko ubijamy schłodzoną śmietanką wraz ze śmietanką z proszku plus cukier puder na wysokich obrotach do powstania sztywnej masy. Taką masę wkładamy na herbatniki na cieście, i gotowe.

Teraz jedynie zostaje ładne i smaczne udekorowanie płatki migdałów prażymy lekko na suchej patelni, do uzyskania rumianego koloru, gdy ostygną posypują po cieście i dodajemy lekko rozpuszczoną masę krówkową po migdałach polewamy delikatnie ciasto. Palce lizać jeszcze chwila w lodówce, parę godzin i pyszny deser gotowy.

Więcej ciekawych przepisów na zdrowe i pyszne dania znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.