Karczma Brzozowo.pl

Tworzymy Twoje pyszne wspomnienia

Czym są węglowodany? Czy warto je jeść?

Węglowodany, czyli inaczej mówiąc cukry są związkami chemicznymi zbudowanymi z atomów węgla, wodoru i tlenu. Dzielą się one na dwie podstawowe grupy: węglowodany proste oraz złożone.

Węglowodany – to warto wiedzieć

Cukry proste to przede wszystkim glukoza, galaktoza, fruktoza, sacharoza oraz laktoza. Są one bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Szybkie wchłanianie sprawia, że węglowodany proste są krótkotrwałym zastrzykiem energii, który daje tylko chwilowe uczucie sytości.

Czy warto jeść węglowodany?

Cukry proste znajdziemy w produktach typu cukier rafinowany, substancje słodzące oraz słodzone napoje i soki owocowe, wyroby cukiernicze (czekolada, cukierki, ciastka, pączki, drożdżówki, batony i inne słodycze). Cukry proste są już trawione w ustach i żołądku, po czym szybko następuje wzrost poziomu cukru we krwi. Następstwem tego jest wzmożona produkcja insuliny, a potem węglowodany są zamieniane w tłuszcz. Poziom cukru również bardzo szybko spada, a my odczuwamy ponownie zmęczenie i głód. Do węglowodanów złożonych zaliczamy skrobię, glikogen oraz błonnik. Są one stopniowo i znacznie wolniej wchłaniane przez organizm, przez co dostarczają energii przez dłuższy okres czasu. Cukry złożone znajdziemy w orzechach i nasionach, roślinach strączkowych, bulwiastych i korzeniowych, zbożach, kaszach, ryżu, makaronie czy też ziemniakach.

Więcej artykułów o zdrowiu fizycznym (i psychicznym) znajdziesz w serwisie www.piekniejsza.pl.

Węglowodany złożone utrzymują stały poziom glukozy we krwi oraz wydzielanie odpowiedniej ilości insuliny

Regulują również poziom głodu i sytości. Cukry złożone ograniczają również zużycie białek oraz są niezbędne w procesie rozkładu tłuszczów. Węglowodany pełnią także funkcje przyśpieszacza perystaltyki jelit, zmniejszają wchłanianie trójglicerydów, zwiększają wydalanie złego cholesterolu z kałem oraz usuwają toksyny z organizmu.

Węglowodany można spożywać każdej porze posiłku, ale należy pamiętać by zestawiać je z odpowiednią grupą pokarmów. Jest to dobra opcja na dodanie sobie energii na dłuższy okres czasu w ciągu dnia.