Karczma Brzozowo.pl

Tworzymy Twoje pyszne wspomnienia

Jak wybrać wino? Przewodnik

Wiek: młode lub dojrzałe

Młode wino to nazwa nadana winom, które nie były starzone w drewnie – beczkach-, lub które miały bardzo krótki czas w drewnie. Są to wina świeże, łatwe do picia, o wyraźnej kwasowości. Są to wina codzienne, które najlepiej wypić w ciągu roku, w którym zostały wyprodukowane. Nie są to wina do długiego przechowywania w piwnicy. Są one zazwyczaj tańsze od win, które były starzone w dębie.

Wina poddane starzeniu noszą różne nazwy, w zależności od miejsca produkcji i czasu, w jakim miały kontakt z drewnem. To co dzieje się z winem w beczce jest wspaniałe. Ponieważ nie jest całkowicie nieprzepuszczalna, umożliwia powolne natlenianie soku – moszczu; dodaje również smaku i koloru, czyli złożoności, w zależności od drewna (wiek, odmiana, opiekane lub nie, poprzednie zastosowania, itp.) Niektórzy kochają drewno, inni wolą czuć owoce.

Kolor: białe, różowe i czerwone

Wina dzielimy zazwyczaj na czerwone, białe i różowe. Są to najbardziej znane kategorie. Generalnie do win białych używa się białych winogron, ale jest kilka przypadków, w których używa się również ciemnych winogron. Najbardziej znane odmiany winogron to Suavignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Torrontés, Chenin, Moscatel itp.

To, czego wielu nie wie, to fakt, że tym, co nadaje czerwonemu winu jego kolor, nie jest sok, ale skórka. Aby zadziałał na moszcz i nadał mu kolor, muszą one przez pewien czas macerować razem (sok i skórka). W winach różowych ten etap jest krótki, tak że lekko zabarwia, ale w winach czerwonych ten proces trwa dłużej (tygodnie). Są też wina różowe z różowych winogron (Pinot Gris, Canari i Gewürztraminer). Najbardziej znane wina czerwone to Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Carmenere, Tannat, Malbec, Tempranillo itp. W http://centrumwin.pl poznasz szczegółowe informacje o tych rodzajach win. Istnieją również wina szare i pomarańczowe, ale są one bardzo nieliczne i rzadkie.

Bąbelki: wino musujące lub niemusujące

Tak zwane wino musujące jest winem gazowanym. Proces ten odbywa się poprzez dodanie procentowej ilości cukru i drożdży w celu wytworzenia CO2. Istnieją dwie metody wytwarzania wina musującego: tradycyjna lub Champenoise, oraz Charmat. Dla uproszczenia, pierwsza z nich wymaga miesięcy pracy – a więc jest droższa – natomiast druga metoda jest zwykle bardziej przyspieszona, a więc zwykle kosztuje mniej. Szampan, na przykład, to wino musujące wytwarzane tradycyjną metodą, które jest produkowane tylko w regionie Szampanii we Francji.

Słodycz: wino wytrawne, półwytrawne lub słodkie

Wino, które nie ma cukru resztkowego lub dodanego nazywane jest wytrawnym. Innymi słowy, w procesie fermentacji cały – lub prawie cały – cukier zawarty w moszczu zostaje przekształcony w alkohol. Jeśli jednak fermentacja zostanie zatrzymana zanim drożdże zakończą przetwarzanie całego cukru, wino będzie słodkie lub półwytrawne. Cukier ten nazywany jest cukrem resztkowym, ponieważ jest to to, co pozostaje z oryginalnego moszczu; są jednak również producenci, którzy dodają cukier.