Jak wysterylizować słoiki przed zrobieniem przetworów?
Najlepszym sposobem na wykorzystanie i recykling szklanych słoików jest robienie przetworów, ponieważ jest to najbardziej przyjazne dla środowiska i pozwala zaoszczędzić trochę na zakupach domowych. Z tego powodu wyjaśniamy, jak sterylizować słoiki na przetwory. To krok, którego nie powinieneś pomijać, jeśli chcesz, aby Twoje jedzenie zachowało się w dobrym stanie na dłużej.
Czy jest coś lepszego niż wiedzieć dokładnie, co się je i w jakim stanie? Robienie własnych przetworów w domu daje Ci tę przyjemność i wiele więcej, ponieważ możesz sprawić, że owoce i warzywa przetrwają dłużej.
Jest to również rozwiązanie bardzo przyjazne dla środowiska, ponieważ nie marnuje się nadmiaru jedzenia. Na przykład, czy wiesz, że przeciętny obywatel marnuje 180 kilogramów żywności rocznie? Są to liczby, o których warto pomyśleć. Aby jednak mieć pewność, że wszystkie przetwory będą zdatne do spożycia przez długi czas, warto wiedzieć, jak sterylizować szklane słoiki.
Przed wyjaśnieniem procesu sterylizacji na przetwory, ważne jest, aby wiedzieć, jaki słoik wybrać na daną okazję. Jedną z najlepszych opcji jest ponowne wykorzystanie lub zakup szklanych słoików z szeroką pokrywką. Należy również wziąć pod uwagę pojemność słoika, ponieważ słoiki powinny być wypełnione po brzegi i nie można ich zakonserwować, jeśli są wypełnione do połowy.
Usunięcie etykiety ze szklanych słoików
Usunięcie etykiety ze słoika, który chcesz ponownie wykorzystać, to pierwszy krok do rozpoczęcia pracy. Najlepszą metodą jest zanurzenie słoików w pojemniku z gorącą wodą. Temperatura wody spowoduje, że etykieta będzie się łatwo odklejać, pozostawiając niewiele lepkiej pozostałości. Jeśli zauważysz jakieś pozostałości, nasącz watę alkoholem etylowym i wytrzyj pozostałości kleju.
Wyczyść słoiki wodą z mydłem
Kiedy skończysz to zadanie, czas na dokładne umycie słoika, łącznie z pokrywką – bardzo ważne! Aby to zrobić, można użyć gąbki nasączonej mydłem. Jeśli wielkość słoika uniemożliwia Ci wyszorowanie wnętrza, użyj szczotki do czyszczenia butelek. Często zdarza się, że bardzo ciężko jest otworzyć słoik. W tym artykule poznasz triki na jego otworzenie. Upewnij się, że usunąłeś wszelkie resztki jedzenia lub zabrudzenia i nie zapomnij wyczyścić pokrywki słoika w ten sam sposób.
Jak sterylizować słoiki po przetworach?
Aby wysterylizować szklane słoiki, wystarczy wykonać 5 poniższych kroków:
1. Oddziel pokrywki od słoików i opłucz wszystkie części.
2. W naczyniu do zapiekanek lub garnku umieść czystą, złożoną ściereczkę, przykrywając nią całe dno naczynia. Dzięki temu słoiki nie będą uderzać o dno garnka, a ciepło nie będzie do nich bezpośrednio docierać.
3. Dodaj do wody ocet.
3 Pozwól wodzie gotować się przez 20 do 30 minut.
5. Po ugotowaniu pokrywek i słoików, ostrożnie umieść je do góry nogami na czystej bawełnianej szmatce, lub ścierce i pozwól im wyschnąć.
Gorąca woda i ocet zabiją wszelkie bakterie, które mogą się w nich znajdować, pozostawiając je całkowicie wysterylizowane i gotowe do użycia.