Jak zrobić błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia?

Ciasto bez pieczenia to znakomity plan zapasowy na świąteczny obiad. Jeżeli główny deser się nie uda, można mieć w pogotowiu prosty deser, który spełni wymagania wszystkich przybyszy. Ponieważ mamy sezon na dynie, tym razem sięgniemy po recepturę na ciasto z jej udziałem.
Łatwy przepis na pyszny deser – ciasto dyniowe
Zaletą ciasta z dyni jest prostota i szybkość przygotowania – czas, jaki trzeba w nie realnie włożyć, to niecała godzina. Tak więc zbytnio się nie namęczymy. Podczas dekorowania specjału wiórkami czekoladowymi, trzeba zdecydować się, jaki stopień słodkości ma mieć. Masa jest sama w sobie dość słodka, więc warto użyć czekolady deserowej, aby nieco przełamać ogólną słodycz.
Ciasto z dyni bez pieczenia – przepis
Składniki na ciasto dyniowe:
- 450 g dyni
- 1 tabliczka czekolady
- 850 ml śmietany 30%
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka serka mascarpone
- dwie szczypty gałki muszkatołowej
- 300 g herbatników
- 7 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasta dyniowego
Umyj i obierz dynię, oczyść ją z pestek. Posiekaną w kostkę rozłóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut. Możesz zrezygnować z pieczenia i podsmażyć dynię na maśle do momentu, aż się rozpadnie. Potem ją zblenduj.
Żelatynę rozpuść w wodzie. Ubij śmietanę na sztywno, a potem podziel pianę na 2 części. Do pierwszej połowy dodaj 3 łyżki cukru pudru, mascarpone oraz ekstrakt waniliowy, a drugą część wymieszaj z dynią, gałką muszkatołową, cynamonem, resztą cukru i żelatyną. Obie masy zmiksuj. Na dnie formy umieść folię spożywczą i zrób spód z herbatników. Na ciasteczka wlej 1/3 masy dyniowej, a na niej masę śmietanową.
Powtarzaj czynność – zachowaj taką samą kolejność składników, a gdy się skończą, zakończ pracę. Wierzch ciasta dyniowego udekoruj startą czekoladą i włóż je do lodówki na parę godzin, aby stężało.
Więcej łatwych przepisów na zdrowe i smaczne desery, znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.