Karczma Brzozowo.pl

Tworzymy Twoje pyszne wspomnienia

Jaki jest właściwy sposób spożywania orzechów?

Różnorodność występujących orzechów i suszonych owoców jest równie szeroka, jak wspaniałe właściwości odżywcze, które dostarczają organizmowi. Dlatego też są one tak bardzo polecane. Ale jaki jest najlepszy sposób na ich spożywanie? Czy wiesz, że istnieje kilka sposobów na ich przygotowanie i włączenie do diety?

Wiele z nich można spożywać bezpośrednio. Inne jednak mogą wymagać ugotowania przed spożyciem, w zależności od indywidualnych upodobań. Powinniśmy jednak zdawać sobie sprawę z konsekwencji zdrowotnych tego, jak je przygotowujemy i spożywamy.

Orzechy są częścią żywienia od czasów starożytnych. Są pokarmem wysokoenergetycznym, ponieważ stanowią naturalne źródło białka, błonnika i w zależności od rodzaju dostarczają dużych ilości witamin. Zawierają również pierwiastki śladowe, kwasy tłuszczowe omega-3, zdrowe tłuszcze i niezbędne dla organizmu minerały, takie jak miedź, żelazo, fosfor i potas. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, tutaj poznasz wszystkie właściwości orzechów włoskich.

Jaki jest właściwy sposób spożywania orzechów?

Jeśli chcesz otrzymać korzyści z każdego ze składników odżywczych, które mogą dostarczyć orzechy i suszone owoce, powinieneś jeść je na surowo. Jest to jedyny sposób na zachowanie ich poszczególnych właściwości w stanie nienaruszonym. W ten sposób zachowają nienaruszone kwasy tłuszczowe omega-3, składniki odżywcze, które jak wykazano, poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Według różnych badań przeprowadzonych na ten temat, zaleca się włączenie kilku gramów orzechów do każdej naszej diety, ze względu na korzyści, jakie przynoszą one organizmowi. Zaleca się ich spożywanie co najmniej pięć razy w tygodniu, o ile mamy pewność, że nie występują alergie lub nietolerancje na te pokarmy.

Nie zaleca się dodawania dodatkowych tłuszczów (takich jak tłuszcze nasycone) podczas spożywania orzechów. Mają one naturalny skład z dużą zawartością nienasyconych (dobrych) lipidów i smażenie ich nie zapewni optymalnych wartości odżywczych. Ponadto, będziesz dodawać więcej kalorii do swojego organizmu.

Jeśli nie chcesz jeść ich na surowo lub chcesz poprawić ich smak, pieczenie jest realną alternatywą. Pamiętaj, aby nie dodawać nadmiernej ilości soli, gdyż może to podnieść ciśnienie krwi.

Podsumowując, jedzenie ich niegotowanych jest najlepszą opcją, jeśli chcesz uzyskać najlepsze właściwości odżywcze. Co prawda ich smak w stanie naturalnym nie jest tak dobry  jak po usmażeniu, ale możesz być pewien, że Twoje zdrowie ulegnie znacznej poprawie.