Karczma Brzozowo.pl

Tworzymy Twoje pyszne wspomnienia

Makaron ze szpinakiem i fetą – pomysł na tani i szybki obiad

Na przygotowanie obiadu masz dosłownie jakieś piętnaście minut, a nie chcesz znowu zapychać się bezwartościową zupką chińską? Teoretycznie mógłbyś coś zamówić, jednakże dla twojego domowego budżetu lepiej będzie, gdy jednak wykorzystasz pewne sprawdzone tanie obiady przepisy. To nie musi być ani nic wymyślnego, ani nic wymagającego pod względem posiadania jakichś niezwykłych umiejętności kulinarnych. Nawet bez krzty talentu dasz sobie radę z przyrządzeniem przepysznego makaronu z dodatkiem szpinaku, przypieczonych pomidorków koktajlowych oraz rozpuszczającego się sera fety.

Jak przygotować to danie?

Na początku dodajmy, że makaron ze szpinakiem i fetą to świetne danie dla osób będących na zdrowej diecie wegetariańskiej. Przygotowanie dania rozpocznij od zagotowania wody na makaron. Odmierz sobie mniej więcej 100 gramów makaronu (wybierz swój ulubiony, mogą to być świderki lub penne) i ugotuj taką porcję zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu produktu. W czasie, gdy makaron będzie się gotować, od razu zabierz się za przygotowanie pozostałych elementów dania. Solidną garść szpinaku i równie dużą garść pomidorków koktajlowych przepłucz na durszlaku pod bieżącą zimną wodą i następnie osusz z nadmiaru wody przy pomocy ręcznika papierowego. Aby makaron ze szpinakiem i fetą nabrał soczystości, sięgnij po przynajmniej pół kostki sera feta i pokrój ją na mniejsze kawałki, aby łatwiej się rozpuściła. Następnie rozgrzej na patelni jedną dużą łyżkę oliwy z oliwek i zacznij podgrzewać na niej przygotowane wcześniej pomidorki ze szpinakiem. Przesyp makaron i dodaj fetę, a następnie poczekaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Danie musisz oczywiście przyprawić. Świetnym wyborem będzie tutaj czosnek granulowany, słodka mielona papryka, papryka wędzona oraz sól i pieprz.

Podobne tanie obiady przepisy możesz wymyślać z różnych innych składników, zastępując mięso różnymi serami, a za bazę obierając makarony, kasze lub ryże. Na jedzenie naprawdę nie trzeba przeznaczać nie wiadomo ile czasu, by móc się nim cieszyć na co dzień i zastępować nim posiłki kupowane w biegu na stacjach benzynowych czy w sklepach.