Pomysły na świeżą makrelę
Ryba ta jest tania, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Przekonaj się sama.
Zapiekane roladki z makreli
- 4 świeże filety z makreli, przepołowione wzdłuż
- 20 dag pokrojonych pomidorków koktajlowych
- 20 czarnych oliwek, posiekanych
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki ziół włoskich (oregano, rozmaryn, szałwia i tymianek)
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
- sól do smaku
- świeża natka pietruszki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne. Wymieszaj pomidorki koktajlowe z łyżką oliwy, oliwkami, 4 łyżkami bułki tartej, ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Filety z makreli ułóż na desce do krojenia i nakładaj na nie łyżkę przygotowaną masę. Ostrożnie zwiń w roladkę, zepnij wykałaczką, następnie obtocz roladki w pozostałej bułce tartej. Ułóż w naczyniu do zapiekania, wokół roladek rozmieść resztę nadzienia pomidorowego. Całość zapiekaj 15 minut na złotobrązowy kolor. Udekoruj natką.
Świeża makrela marynowana
- 4 świeże filety z makreli
- łyżka nasion kolendry
- 1/2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu
- cebula, obrana
- 15 dag julienne z marchewki (podłużne, cienkie słupki)
- 3 gałązki tymianku
- 500 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki octu
- Inna ryba: świeże sardynki
- sól
Posyp filety z makreli solą. Rozgnieć nasiona kolendry i ziarna pieprzu w moździerzu. Pokrój cebulę w półplasterki. Rozłóż cebulę i marchew na dnie szerokiej patelni i włóż pomiędzy nie gałązki tymianku. Posyp nasionami kolendry i pieprzem, nalej wina i octu. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Osusz makrelę ręcznikiem kuchennym i włóż filety do gorącego płynu. Podgrzewaj 1-2 minuty. Łyżką cedzakową przełóż filety do dużej miski i pokryj je warzywami i marynatę z wina. Pozwól makreli ostygnąć w marynacie, a następnie marynuj ją przez kolejne 3-4 godziny w lodówce pod przykryciem. Rybę podawaj w marynacie z grubo pokrojonym wiejskim chlebem.
Pyszne przepisy przygotowaliśmy również na www.pomorzanin.pl.