Pyszna prażona kasza gryczana z ciecierzycą (samodzielne danie lub farsz)
Jeśli mamy ochotę na zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad, to sięgnijmy po prażoną kaszę gryczaną. Wzbogacona ciecierzycą i innymi składnikami z pewnością zadowoli nasze podniebienie bez względu na to czy podamy ją jako samodzielne danie, czy też przygotowana według poniższego przepisu spełni rolę farszu w zapiekanych bakłażanach.
Jak przygotować pyszną prażoną kaszę gryczaną z ciecierzycą?
Składniki na porcje dla dwóch osób
- 2 woreczki prażonej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 200 g świeżych pieczarek
- szklanka ciecierzycy ze słoika
- 1/2 czerwonej papryki
- olej roślinny
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- kilka gałązek świeżej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania
Kaszę należy ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki należy oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę około jednej minuty. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy kolejne 7 minut często mieszając.
Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Ciecierzycę należy odcedzić i gdy kasza będzie już ugotowana, to wszystkie składniki mieszamy wraz z kaszą na patelni ze smażonymi pieczarkami. Całość przyprawiamy według własnego uznania. Ostatnią czynnością jest dodanie umytej i posiekanej pietruszki. Tak przygotowane danie może stanowić samodzielny posiłek. Jako dodatek doskonale sprawdza się ogórek konserwowy lub małosolny.
Więcej wpisów z bardzo ciekawymi pomysłami na różne potrawy, znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.
Farsz możemy wykorzystać także do nadziewania bakłażanów. Wtedy oprócz dwóch średniej wielkości bakłażanów potrzebny będzie również startych żółty ser.
Bakłażany należy umyć i przeciąć wzdłuż tak, aby uzyskać dwie podłużne połówki. Łyżeczką należy starannie wydrążyć środek, wnętrze posmarować olejem i wypełnić farszem. Całość posypujemy startym serem i na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy wypełnione łódki bakłażana. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i po 30 minutach pieczenia możemy się cieszyć smakiem nadziewanych bakłażanów.