Czym jest trawa cytrynowa i jakie ma właściwości?
Poznaj trawę cytrynową
Trawa cytrynowa jest dziko rosnącą rośliną pochodzącą z Azji. Od wielu lat jest tam znana i ceniona, głównie ze względu na właściwości prozdrowotne. Dostarcza wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, cynku i kwasu foliowego. Nie można również zapomnieć o witaminach – A, C oraz niektórych z grupy B. Herbata z trawy cytrynowej wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz wspomaga układ trawienny. Posiada właściwości rozkurczające, regulujące gospodarkę hormonalną oraz przyspiesza metabolizm.
Zawartość witaminy A ma korzystny wpływ na naszą cerę, wygląd włosów i paznokci. Poprzez zawartość olejków, w których głównym składnikiem jest cytral, wykazuje właściwości nowotworowe. Ponadto, podobno regularne spożywanie herbaty z trawy cytrynowej pomaga zwalczyć ból głowy, redukuje zmęczenie, redukuje stres i działa przeciwdepresyjnie. Sprawia to, że działa uspokajająco i poprawia samopoczucie.
Trawa cytrynowa wykorzystywana jest głównie do dań kuchni indyjskiej i tajskiej. W naszej, polskiej, kuchni może zostać wykorzystana między innymi jako dodatek do kompotów, smoothie, herbat lub przygotowania orzeźwiającej lemoniady.
W sprzedaży występuje przede wszystkim pod postacią olejku lub pociętej na kawałeczki łodygi.