Karczma Brzozowo.pl

Tworzymy Twoje pyszne wspomnienia

Siekane drobiowe kotlety z kopytkami z pokrzywą

kotlet

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: na kotlety – około 600 g piersi z indyka lub kurczaka, 1 kulka mozzarelli (bądź innego sera), 1 średnia cebula, 3-4 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majonezu, pęczek natki pietruszki, szczypta suszonego tymianku, sól i mielony pieprz czarny do smaku, olej rzepakowy; na kopytka – 1 kg (1000 g) ziemniaków, 3 garści pokrzywy lub bluszczyku kurdybanku, 2 średnie ząbki czosnku, 5-7 łyżek oleju rzepakowego, sól, 10 migdałów, 1 jajko, 200-250 g mąki pszennej + do oprószenia, masło do smażenia.

Przygotowanie – przygotujmy kotlety: mięso siekamy i kroimy niezbyt drobno, tak by kawałki miały 5-7 mm. Mozzarellę i cebulę siekamy. Mięso, ser i cebulę wkładamy do dużej miski. Dodajemy jajka, mąkę, majonez, posiekaną natkę pietruszki i tymianek, dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi. Całość doprawiamy solą i mielonym pieprzem czarnym. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Przygotujmy kopytka: ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Pokrzywę dokładnie myjemy i wkładamy do pojemnika blendera. Dodajemy obrane ząbki czosnku, olej rzepakowy, 1/2 łyżeczki soli, wyrabiamy gładką masę na kopytka. Jeżeli masa jest zbyt luźna, dosypujemy mąki.

A jeżeli niektórzy z Twoich gości nie spożywają czerwonego mięsa, zawsze możesz wykorzystać ten prosty przepis na pyszną sałatkę z tuńczyka.

Ciasto dzielimy na 5-6 części i każdą rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie kroimy ukośnie na kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z solą, do której partiami wkładamy kopytka. Gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane kopytka odcedzamy. Jeżeli nie wykorzystamy ich od razy po ugotowaniu, dodajemy do nich kilka kropli oleju, mieszamy i rozkładamy na płaskim talerzu – dzięki temu się nie skleją. Przed podaniem podsmażamy je na maśle. Podajemy z kotletami.