Jakie są rodzaje noży?
Każdy szanujący się szef kuchni lub miłośnik domowych kulinariów powinien mieć nie jeden, lecz cały komplet noży. Dlaczego? Bo dzielą się one w zależności na swoje przeznaczenie!
Jakie są noże używane w kuchni?
Chyba każdy z nas zna podstawowe noże, którymi posługujemy się w kuchni. Dzięki nim można obierać, filetować, kroić, wykrawać, siekać w zasadzie wszystkie produkty spożywcze, bez względu na ich konsystencję. Noże mają różne wielkości i kształty w zależności od przeznaczenia – ponieważ służą do krojenia artykułów spożywczych o różnej konsystencji, fakturze, skórce, grubości czy twardości. Teoretycznie można pokroić wszystko każdym nożem, ale najlepiej używać ich zgodnie z przeznaczeniem, aby uzyskać właściwą grubość i kształt krojonych produktów. Oto noże najczęściej wykorzystywane w kuchni – na pewno je znasz:
– nóż do obierania – o krótkim trzonku i ostrzu, często zakrzywionym niczym dawny kozik. Służy do sprawnego obracania nim w palcach – do obierania warzyw;
– nóż uniwersalny – ma dobrze leżącą w dłoni rękojeść i długie, wąskie, lekko wygięte ostrze. Nóż ten jest gładki po obu stronach. Można nim kroić wszystko – z reguły warzywa, owoce czy mięsa;
– nóż do krojenia pieczywa – jest długi, prosty i zakończony dużym ząbkowaniem o bardzo ostrej krawędzi. Precyzyjnie kroi bułki w pół i chleby na równe kromki;
– nóż do trybowania oraz do ryb – to charakterystyczny nóż o wygodnej rękojeści i bardzo długim, wąskim ostrzu o charakterystycznym kształcie – szerszy przy trzonku i węższy na końcówce. Pozwala perfekcyjnie oddzielić mięso od kości lub skórę od mięsa. Nóż do łososia Victorinox 30 cm ma nieco inny kształt – przypomina ten do pieczywa i służy specjalnie do filetowania łososia z uwagi na konieczność pokrojenia go w niezwykle delikatne, cienkie plastry;
– tasak – jest to nóż z ostrzem w kształcie prostokąta, niezwykle ostry i bardzo szeroki. Używa się go robiąc nim zamach, potrafi pociąć nawet mięso z kośćmi;
– nóż szefa kuchni – o ostrzu szerokim i łagodnie zwężającym się ku końcowi. Można nim kroić warzywa, mięsa, ale też siekać zioła;
– nóż do serów – jest wąski i zwęża się ku końcowi, ma zaokrąglony kształt, ale co ważne – otwory wewnątrz ostrza, zapobiegające przyklejaniu się i niszczeniu struktury miękkich serów. Na jego końcu znajduje się rozwidlenie pozwalające na sprawniejsze nadziewanie serów;
Noże kuchenne Victorinox dla pofesjonalistów – wyższy poziom krojenia
Istnieją także profesjonalne noże kuchenne, używane głównie przez zawodowych kucharzy, na przykład noże kuchenne Victorinox. Charakteryzują się one niezwykle mocnymi, odpornymi na uszkodzenia ostrzami, które wchodzą nawet w najtwardsze skóry jak w masło. Dlatego też osoby, które na co dzień pracują przy mięsie – na przykład szefowie kuchni przygotowujący steki, czy rzeźnicy rozbierający mięso, powinni zaopatrzyć się też w specjalne stalowe rękawice uniemożliwiające skaleczenie.
Mając w domu lub w pracy w lokalu gastronomicznym pełen komplet regularnie ostrzonych, dobrze traktowanych noży, można robić naprawdę cuda w kuchni, błyskawicznie siekając, filetując czy krojąc na plasterki wszystkie potrzebne składniki!