Karczma Brzozowo.pl

Tworzymy Twoje pyszne wspomnienia

Jakie są rodzaje noży?

Każdy szanujący się szef kuchni lub miłośnik domowych kulinariów powinien mieć nie jeden, lecz cały komplet noży. Dlaczego? Bo dzielą się one w zależności na swoje przeznaczenie!

Jakie są noże używane w kuchni?

Chyba każdy z nas zna podstawowe noże, którymi posługujemy się w kuchni. Dzięki nim można obierać, filetować, kroić, wykrawać, siekać w zasadzie wszystkie produkty spożywcze, bez względu na ich konsystencję. Noże mają różne wielkości i kształty w zależności od przeznaczenia – ponieważ służą do krojenia artykułów spożywczych o różnej konsystencji, fakturze, skórce, grubości czy twardości. Teoretycznie można pokroić wszystko każdym nożem, ale najlepiej używać ich zgodnie z przeznaczeniem, aby uzyskać właściwą grubość i kształt krojonych produktów. Oto noże najczęściej wykorzystywane w kuchni – na pewno je znasz:

– nóż do obierania – o krótkim trzonku i ostrzu, często zakrzywionym niczym dawny kozik. Służy do sprawnego obracania nim w palcach – do obierania warzyw;

– nóż uniwersalny – ma dobrze leżącą w dłoni rękojeść i długie, wąskie, lekko wygięte ostrze. Nóż ten jest gładki po obu stronach. Można nim kroić wszystko – z reguły warzywa, owoce czy mięsa;

– nóż do krojenia pieczywa – jest długi, prosty i zakończony dużym ząbkowaniem o bardzo ostrej krawędzi. Precyzyjnie kroi bułki w pół i chleby na równe kromki;

– nóż do trybowania oraz do ryb – to charakterystyczny nóż o wygodnej rękojeści i bardzo długim, wąskim ostrzu o charakterystycznym kształcie – szerszy przy trzonku i węższy na końcówce. Pozwala perfekcyjnie oddzielić mięso od kości lub skórę od mięsa. Nóż do łososia Victorinox 30 cm ma nieco inny kształt – przypomina ten do pieczywa i służy specjalnie do filetowania łososia z uwagi na konieczność pokrojenia go w niezwykle delikatne, cienkie plastry;

– tasak – jest to nóż z ostrzem w kształcie prostokąta, niezwykle ostry i bardzo szeroki. Używa się go robiąc nim zamach, potrafi pociąć nawet mięso z kośćmi;

– nóż szefa kuchni – o ostrzu szerokim i łagodnie zwężającym się ku końcowi. Można nim kroić warzywa, mięsa, ale też siekać zioła;

– nóż do serów – jest wąski i zwęża się ku końcowi, ma zaokrąglony kształt, ale co ważne – otwory wewnątrz ostrza, zapobiegające przyklejaniu się i niszczeniu struktury miękkich serów. Na jego końcu znajduje się rozwidlenie pozwalające na sprawniejsze nadziewanie serów;

Noże kuchenne Victorinox dla pofesjonalistów – wyższy poziom krojenia

Istnieją także profesjonalne noże kuchenne, używane głównie przez zawodowych kucharzy, na przykład noże kuchenne Victorinox. Charakteryzują się one niezwykle mocnymi, odpornymi na uszkodzenia ostrzami, które wchodzą nawet w najtwardsze skóry jak w masło. Dlatego też osoby, które na co dzień pracują przy mięsie – na przykład szefowie kuchni przygotowujący steki, czy rzeźnicy rozbierający mięso, powinni zaopatrzyć się też w specjalne stalowe rękawice uniemożliwiające skaleczenie.

Mając w domu lub w pracy w lokalu gastronomicznym pełen komplet regularnie ostrzonych, dobrze traktowanych noży, można robić naprawdę cuda w kuchni, błyskawicznie siekając, filetując czy krojąc na plasterki wszystkie potrzebne składniki!