Karczma Brzozowo.pl

Tworzymy Twoje pyszne wspomnienia

Czy te dodatki do hummusu zaskoczą nawet Ciebie?

Pasta z ziaren ciecierzycy to już doskonale znany w Twojej kuchni smak? Daj się zaskoczyć i dzięki nieoczywistym dodatkom, odkryj nieoczywiste odsłony hummusu. Zobacz poniższe trzy propozycje – nazwijmy je "hummusowym ABC”.

A… jak awokado i arbuz

Awokado to źródło dobrych tłuszczów, ale też potasu i wielu witamin – więc na zdrowie – dodaj jego miąższ do hummusu. Przepis bazowy na pastę z ciecierzycy, pozostaje w tym wypadku praktycznie bez zmian. Jedynie zamiast soku z cytryny, lepiej będzie wycisnąć limonkę. Jako przyprawa, świetnie sprawdzi się, tak ukochany przez Polaków, kminek.
A co z tym arbuzem? Otóż arbuz możesz wykorzystać do „zagryzania” hummusu. Podając plastry słodkiego owocu, zamiast kromek pieczywa, na pewno zaskoczysz gości!

B… jak bulwa batata

Miąższ z jednego upieczonego batata (40min w 200oC), wystarczy do przygotowania hummusu z ok. 150-200g suchej ciecierzycy. Żeby podkręcić smak słodkawej bulwy, zamiast tradycyjnego tahini, lepiej sprawdzi się masło orzechowe (ok. 50-70g). W wariancie tym, rezygnujemy też z dodawania czosnku, ale wkrapiamy sporo soku z cytryny. Sekretem oryginalnego smaku są rozgrzewające przyprawy: cynamon i kardamon.

C… jak czekolada

Właściwie, lepiej użyć naturalnego, ciemnego kakao niż czekolady, ale zróbmy skrót myślowy i nazwijmy ten wariant „czekoladowym”. Oczywiście, czosnek i cytryna, z klasycznego przepisu na hummus idą w odstawkę. Dodajemy za to namoczone w wodzie daktyle, masło orzechowe i odrobinę tłuszczu. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, możemy wykorzystać też mleczko kokosowe. Na koniec, całość posypujemy cynamonem i voilà. Prawdopodobnie wszyscy "hummusożercy" rwą włosy z głowy, widząc taki przepis – dla ich uspokojenia – nazwijmy go czekoladową pastą z ciecierzycy.

Przyjęcie okolicznościowe w domu czy w lokalu?