Dania z owadów – ich rosnąca popularność

Dania z owadów – ich rosnąca popularność

Przez W Dieta, Egzotyka, Przygotowanie posiłku

Egzotyczny specjał

Obecnie jedzenie owadów wygląda nieco inaczej niż te kilka dekad temu. Mowa tu dokładnie o tym, że po szarańczę lub po skorpiony pieczone w ogniu ogniska sięgali zazwyczaj ludzie biedni. Ludzie mieszkający w Meksyku lub w innych krajach, w których bieda jest codziennością. Dlatego w takim Meksyku biedak najczęściej łapał koniki polne lub skorpiony, po to by móc sobie coś zjeść nad ogniskiem. Kilka dekad temu tego typu jedzenie zaczęło się zmieniać, bo owady i skorupiaki dostrzegli mistrzowie kuchni i postanowili wejść na ten niemal nieznany teren i zaczęli tworzyć dania wybitnie ciekawe z szarańczy wędrownej, a nawet z karaczanów. Furor zrobiły dania takie jak skorpion na talerzu. Taki skorpion jest czarny i spory. Rzecz jasna jest on też usmażony i dodatkowo polany drogą czarną czekoladą i ekskluzywnym winem. Sam skorpion na tego typu danie też jest opcją drogą, bo musi to być skorpion wyhodowany tak samo jak świnka na szynkę. Mowa tu dokładnie o tym, że musi być zdrowy w momencie uboju. Wytyczne tego typu są normą jeśli chodzi o pieczenie, gotowanie i smażenie, ale sam taki skorpion jest opcją ekscytującą dla bogacza, który chce zjeść coś nietypowego. Nietypowym daniem są też jaja much podane w płynnej, bardzo dobrej jakościowo czekoladzie. Takie jaja nie są opcją drogą, ale sama czekolada już tak. W takiej czekoladzie można podać też szarańczę i nie będzie ona opcją tanią, jeśli serwuje to mistrz kuchni ze znanej restauracji. Ten napływa dań powiązanych z owadami jest normą w krajach takich jak Wietnam i Meksyk, ale pojawiają się one też we Francji i w USA, bo bogacze z tych krajów chcą dostawać coś nowego na swoje talerze w restauracjach. Tacy bogacze, to nie tylko jacyś tam wybitnie majętni milionerzy, to też ludzie, którzy zarabiają trzy lub cztery razy lepiej od typowego obywatela. Ludzie tego typu formatu też kosztują ekskluzywnych dań z owadami i skorpionami, bo to opcja, której nie mogą zakosztować w typowym dniu swojego życia. Zachęca też i to, że niektóre ze składników tych dań nie są dostępne w każdym kraju, czyli dana restauracja sprowadza te składniki na specjalne zamówienie powiązane z imprezą okolicznościową lub z bankietem.

Restauracja sushi

Like:

1 Comment

  1. adara

    Says 30 cze 2021 at 21:33

    Gdzie rosnąca popularnosć? CHyba nie w polsce?

Comments are closed.