Orzechy – ważny element każdej zdrowej diety
Orzechy są ważnym źródłem składników odżywczych do spożycia przez ludzi i zwierzęta. Bogate w całą gamę niezbędnych składników odżywczych mogą być spożywana na surowo, jako przekąska, albo dodatek do jogurtu czy gotowych potraw.
Orzechy różnią się między sobą wartościami odżywczymi, ale generalnie wszystkie z nich są nieziemsko zdrowe i moim zdaniem warto spożywać orzechy każdego dnia.
Dlaczego orzechy- to tak ważny element zdrowej diety?
Obecnie powszechnie wiadomo, że orzechy bardzo pomagają w utrzymywaniu wielu dolegliwości w ryzach lub w ogóle ich występowania. Na przykład wiadomo, że orzechy są w stanie powstrzymać możliwość wystąpienia choroby wieńcowej serca, nawet dla tych wszystkich, którzy pochodzą z długiej linii członków rodziny z tym problemem.
Wiadomo, że spożywanie orzechów, takich jak migdały i orzechy włoskie, obniża stężenie cholesterolu w organizmie. Orzechy są również wysoce zalecane dla osób cierpiących na problemy z insulinoopornością, takich jak cukrzycy.
Zwracanie się do orzechów zamiast fast foodów w celu stłumienia głodu jest kolejną zdrowszą alternatywą. Zawieranie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych to kolejny plus, jeśli chodzi o wybór orzechów jako zdrowszej alternatywy. Ponieważ orzechy są zdrowe i można je spożywać w postaci surowej, jest to również kolejna dodatkowa zaleta posiadania ich pod ręką jako przekąsek. Migdały są często używane do normalizacji lipidów we krwi ze względu na ich powolne spalanie, które pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi na stałym poziomie. Bogaty w zróżnicowaną ilość różnych składników odżywczych migdały są popularnym dodatkiem do nieświeżej diety większości mieszkańców Morza Śródziemnego.
Orzech brazylijski jest również kolejnym pożywnym orzechem, który ma swój własny zestaw korzyści, gdy jest spożywany z umiarem. Znany ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, orzech brazylijski jest również dobrym źródłem wapnia.
Więcej interesujących publikacji o sposobach na odchudzanie, dietach i nie tylko, przeczytasz w serwisie www.idealnafigura.pl.
Orzechy nerkowca to kolejny bardzo popularny orzech, często spożywany jako solona przekąska. Byłby to jednak o wiele zdrowszy produkt spożywczy bez dodatku soli, ponieważ sam w sobie jest już dość aromatycznym orzechem. W niektórych częściach świata te orzechy są przetwarzane na oleje.